Wednesday, August 19, 2009

Google Apps Training for student

Kelas 2 Intan telah terpilih untuk menjadi perintis kepada student dalam penggunaan Google Apps : Kusessmail. Nampaknya student tidak menghadapi masalah dengan sistem ini. Pelajar boleh membaca, membalas dan menjemput kenalan lain untuk berkomunikasi. Bahkan pelajar juga dapat mengubahkan tema paparan kusessmail. Pada masa yang sangat singkat itu juga, pelajar didedahkan dengan Kusesscalendar dan KusessDocs. Tahniah kepada 2 Intan kerana menjadi pelopor dalam Google Apps di Kusess.

Baca lagi..

Tuesday, August 18, 2009

LDAP: Sistem Pengurusan Sekolah SPS


Petang ini telah diadakan Latihan Dalam Perkhidmatan LDAP untuk sistem SPS disampaikan oleh Cik Ain. Latihan kali ini lebih menjurus kepada semua modul SPS secara ringkas. Walaupun data sekolah di dalam SPS masih lagi belum sempurna. Masalah login guru juga masih belum diatasi oleh Rebound. Di harapkan agar guru dapat mencuba dan mempelajari modul yang berkaitan dengan tugas guru dan memberikan maklum balas untuk Mesyuarat FUAT 1 september akan datang. Latihan bermula jam 4 petang dan berakhir pada jam 5 petang di Bilik seri Bayu.
Baca lagi..

Monday, August 17, 2009

Mesyuarat Task Force Sg Dorani Slideshow

Saksikan slideshow mesyuarat Task Force Sg Haji Dorani pada 21 Julai yang lalu

Baca lagi..

Latihan SPS - Sistem rumah

Hari ini diadakan sesi latihan untuk sistem rumah dalam modul SPS. Prosess menempatkan pelajar ke rumah masing-masing agak rumit. Data SPS juga masih tidak stabil. Sesi latihan diberi oleh Cik Ain dari Rebound dan disertai oleh En Radin Fuad.

Baca lagi..

Sunday, August 16, 2009

My collage : Bersama anak-anak dan Isteri

Takde apa nak diupload...cuma collage gambar di taman permainan.
Baca lagi..

My collage: Teluk Batik

Percutian bersama keluarga di Teluk Batik pada cuti Pertengahan Tahun tempohari.

Baca lagi..

My collage

Baca lagi..

Videocam charger problem

Hari ni terpaksan hantar balik videocam charger tu kat Tesco [tempat beli] Kuala Selangor. Nampak gaya tak sempat ler nak ambik video untuk bulan puasa hehe. Ntah ngapa tetiba charger tu tak boleh charge pulak camcorder ni. Nasib baik still under warranty sehingga tiga tahun.
Baca lagi..

Saturday, August 15, 2009

Video tutorial: KusessMail

Video tutorial untuk menggunakan KusessMail.

Baca lagi..

Friday, August 14, 2009

Add new favicon to blogspot.

A "favorite icon" or favicon (pronounced fav-eye-con) is a 16x16 pixels icon that appears next to a website's URL in the address bar of a web browser. If you are using a browser that supports tabbed browsing, the favicon will also appear next to the page's title in a tabbed document interface. If you look at the top of this page, at the left hand corner of the address bar, you will see a small graphic of a portion of a fake red-yellow-black "for Dummies" book cover (This has changed to a rare photo of myself laughing). That is the favicon for this blog. If you are using FireFox or Opera, you will also see that icon in the tab. If yours is a personal blog, a good icon will be your personal photo.

Adding a favicon to your blog is a good way to distinguish your blog from the millions of other blogs. To add a favicon, you need to generate a .ico format file, a place to host the file and add 2 link elements in the section of your template. To generate the .ico file and to host it, you can go to MyFavatar. You need to have ready a roughly square graphic saved to your hard disk.
Baca lagi..

Wednesday, August 12, 2009

sebagai panduan utk kita bersama..


apa itu H1N1?

viral novel influenza type A H1N1. ianya berasal dr virus avian flu (selsema burung H5N1) yang telah menjangkiti babi @ khinzir dan telah bergabung dengan swine flu (yg sepatutnya hanya menjangkit ternakan babi sahaja) dan telah evaluasi (mutasi) untuk penyesuaian diri di dalam 'host' yg lebih tinggi di dlm rantaian makanan @ manusia. dan semasa di dlm badan manusia, sekali lagi ia berevolusi supaya ia menjadi 'air born' dan menjangkit dr manusia kpd manusia.

jangka hayat virus

oleh kerana ia adalah viurs yg air born, ia hanya boleh bertahan di udara selama 2 hingga 8 jam sahaja. jika selepas tempoh tersebut ia idak mendapat perumah @ host( badan manusia) ia akan mati. maka bilik yang dibiarkan selama 24 jam dengan air ventilation yg baik....akan 'bersih' dr virus tersebut.

apa yg perlu tahu

asal virus ini

sebenarnya telah terdapat outbrake di US sebelum terjadi outbrake di mexico tp tidak dilaporkan kpd WHO. kemungkinan outbrake ini telah dikesan dan US mahu 'baling batu sembunyi tangan' lalu tercetus la outbrake di mexico.

virologi virus H1N1

incubation period yg singkat pada purata 2 hari dgn julat 1 - 4 hari
ini bermakna ia cepat menyerang badan manusia setelah ia menjangkit pesakit
pesakit akan menunjukkan simptom selepas 1 hari dijangkit paling cepat dan selewat2nya hari ke-4
H1N1 sebenarnya adalah selsema biasa namun kpd pesakit yg berisiko, ia dapat membunuh. jika pesakit adalah seorang yg normal, ia hanya akan memberi kesan seperti demam selsema biasa dan batuk.

cara serangan

virus ini boleh disebarkan melalui batuk, bersin dan percakapan
virus ini akan menyerang sistem pernafasan ( seperti selsema burung dan SARS)
peringkat awal, ia hanya pada 'trakea' jika tidak mendapat rawatan awal, ia akan menyerang paru2 dan boleh menyebabkan kematian akibat 'lung collapse'
ia amat merbahaya kpd golongan yg berisiko tinggi

siapa yang berisiko

1 orang yg ada masaalah 'obesiti' @ gemuk

2 perempuan yg mengandung

3 orang yg ada astmatic

4 orang2 yg bermasalah dgn sistem imunisasi ( menjalani 'operation yg besar', kanak2 yg belum cukup suntikan imunisasi, golongan2 yg rendah tahap imuniti eg. HIV ext.)

* kematian yg telah dilaporkan terdiri drpd golongan2 di atassimptom2

day 1 rasa kurang sihat, tak bermaya
day 2 selsema, batuk dan demam yg kekal ( demam tidak turun walaupun telah mkn ubt demam)
day 3 rasa kurang selesa di bahagian dada dan sesak nafas
day 4 sakit dada yg teruk.........jumpa doktor dngan segera.......

day 5 and above lung collapse @ komalangkah2 kawalan

1 golongan2 yg berisiko, elakakn drpd kesesakan ( kawasan yg padat dgn orang ramai)

2 menjaga kebersihan diri, basuh tangan selalu dan dgn betul, jaga kebersihan rumah dan persekitaran

3 elakkan diri jika terdapat 'orang batuk, bersin dan kurang sihat'

4 jika kurang sihat, elakan diri dr beraktiviti (sosial dan berkumpulan)

5 jika kurang sihat dan ada ILI ( influenza light illness @ selsema biasa) jgn hadirkan diri di kawasan orang ramai. jika terpaksa, pakai 'mask' (sekurang2 nya 3 ply mask)

6 utk org yg sihat, elakkan dr kawasan yg padat.

7 jika ada tanda2 simptom diatas, segera ke hospital untuk pemeriksaan dan rawatan

8 jika sihat, jgn ke hospital atau klinik utk 'checkup' kerana di kawasan tersebut mengandungi bnyk virus.

9 tak perlu ambil anti-viral @ apa2 ubt influenza!!!!!!!!!!. jika sihat dan mengambilnya, akn mengakibatkan resistan kpd vaksin @ ubt2 untuk merawat jika terkena jangkitan. ini adalah kerana berlakunya resistansi virus terhadap persekitaran badan yg telah mengambil ubt2 tersebut terlebih awal.

10 vaksin hanya akan 'wujud' seawal2nya pada oktober dan hanya utk 'frontliner' shj. dan utk awam selewat2nya pada 2010.

11 utk makluman, influenza test hanya dijalankan di 2 makmal shj di malaysia. mengambil masa 6 jam utk run test kpd 1 batch sample. jika klinik menyatakan mereka boleh jlnkan ujian, itu tidak betul. tak perlu ambil suntikan seasonal influenza kerana ia tidak berkaitan.

12 tahap kesedaran dan pengetahuan yg tinggi amat perlu utk kita sama2 menghadapi outbrake ini. sama2lah kita berdoa kpd ALLAH s.w.t agar bala ini cepat berlalu.

Amin.

ini adalah sumber dr taklimat H1N1 oleh pengarah kawalan penyakit berjangkit dr kem. kesihatan m'sia

di pan pasific klia pada 01.08.2009.

Baca lagi..

Sony Cardreader

Baca lagi..

Saturday, August 08, 2009

Hubungan antara manusia dan buah-buahan

Jangan suka mendedah tubuh
Jadilah seperti jagung, jangan seperti gajus. Jagung membungkus bijinya yang banyak, sedangkan gajus mempamerkan bijinya yang cuma satu.

Setia terhadap pasangan
Jadilah seperti pohon pisang. Pohon pisang kalau berbuah hanya sekali seumur hidupnya.

Kecantikan dalaman
Jadilah seperti durian, jangan seperti kedondong. Durian walaupun di luarnya penuh kulit yang tajam, tetapi di dalamnya lembut dan manis. Berbeza dengan kedondong, di luarnya mulus dan berkilat, tetapi di dalamnya ada biji yang berduri.

Jaga kesucian dalam bergaul
Jadilah seperti sengkuang, walaupun hidup dalam tanah dan selut, tetapi umbinya tetap putih bersih.

Selalu bertindak adil
Jadilah seperti tandan petai, bukan tandan rambutan.
Tandan petai membahagi makanan sama rata ke biji2nya, semua seimbang, tidak seperti rambutan, ada yang kecil ada yang besar.

Semakin tua semakin bijaksana
Jadilah seperti cili. Semakin tua,semakin pedas.

Jangan bermuka-muka
Jadilah seperti buah manggis. Buah manggis bisa diteka isinya dari bahagian bawah buahnya.
Baca lagi..

Google Apps at KUSESS


Dengan rasminya, Google application seperti mail, calendar, docs dan chat telah di integrasikan ke dalam domain kusess.edu.my. Dengan itu, setiap warga kusess akan mendapat email percuma dari google yang beralamat user@kusess.edu.my. Google Apps lebih memudahkan kolaborasi dikalangan warga sekolah. Sehubungan dengan itu juga, email rasmi sekolah iaitu admin@kusess.edu.my telah diaktifkan semula dan setiap email yang dihantar akan disebarkan kepada pihak pentadbir SM Sains Kuala Selangor.

Email rasmi sekolah : admin@kusess.edu.my
Baca lagi..

Thursday, August 06, 2009

Dell after sale service

Semalam Cikgu Hasnah jumpa saya dan minta bantuan kerana Netop Dell Mini 10 yang baru beli takboleh nak dihidupkan. Lepas dihidupkan tak lama netop tu akan mati. Rupanya baterinya ada problem. Saya terus call Dell dan dell minta nyatakan masalah. Dell tanpa banyak soal terus bersetuju untuk menghantar bateri gantian hari ini jam 5 petang.
Hari ini jam 10 pagi ada call dari Taxi driver nak hantar bateri tu. Tak sangka begitu cepat walaupun janji pukul 5 petang. Dell menghantar part menggunakan perkhidmatan teksi dan sebelum ini pernah terjadi monitor rosak di Makmal Bestari pun driver taxi yang hantar. Takperlu ke kedai dan membazir minyak kereta..parts dihantar terus kepada pelanggan.
Memang terbukti bahawa Dell memang 'power' tentang after sale service. I give 5 stars for them!!

Baca lagi..

Wednesday, August 05, 2009

Cyber Kiosk monitoring

Semalam student form 4 masuk cyber kiosk jadi macam sardin. Inilah student, kalau dibiarkan tak dimonitor, student suka hati je buat macam kiosk tu dia punya. Kesudahannya, hari ni bos panggil dan tanya sebab. Apapun sistem pengurusan cyber kiosk kena dikemaskinikan. Agak pening juga kalau nak jaga kiosk ni. Student pun takde sorang pun nak cari maklumat tentang pembelajaran. Semuanya main social networking, main online game dan baca komik. So akibat dari itu, cyber kiosk akan ditutup untuk jangkamasa yang panjang. Kerana nila setitik, habis susu sebelanga.
Baca lagi..